Přeskočit na hlavní obsah

Diagnóza: Otrava nábytkem, Řešení: Květiny!

Známý se mi svěřil, jak kdysi u svých dětí řešil neustávající rýmu, opakované záněty spojivek, kašel a ekzémy. V ORL, očních a kožních ordinacích byli jako doma a antibiotika se polykala jako lentilky. Dle lékařů, když se nedařilo, se měly následně vytrhnout krční mandle. Nic víc lékaři nezjišťovali, neřešili a přitom příčina byla přímo v bytě.

Po několika kolech antibiotik, ORL a očních pohotovostí rodinu napadlo nechat si doma změřit škodliviny. Výsledek všechny šokoval. V dětském pokoji byl naměřen násobně překročený limit pro formaldehyd, dráždivou karcinogenní látku, která je dnes běžnou součástí lepeného nábytku, podlah nebo třeba i některých oděvů. Jeho zdrojem byly laminátové podlahy.

Žijeme v době, kdy průmysl používá 80 – 100 tisíc synteticky vyrobených chemikálií, z nichž vliv na lidské zdraví někdo testoval pouze u 200 – 3000 (zdroje se liší). Nikdo nikdy ovšem neotestuje kumulativní, tzv. koktejlový efekt.

Je to obří téma, o kterém by se dalo diskutovat roky. Faktem je, že v dnešní době plastové, či chcete-li jedové se většina interiérů – bytů, kanceláří či tříd ve školách plní toxickými látkami mnohem nenápadněji než tomu bylo dřív. V dobách vytápění kamínky na tuhá paliva to bylo přeci jenom přímočařejší. Je asi zbytečné říkat, že dýchat toxické látky zdraví příliš nesvědčí. 

Jak z toho ven?

Kromě toho, že je třeba být venku a větrat (mnohem víc než je dnes běžné) stačí vybavit interiér několika správnými květinami. Ty totiž většinu škodlivin sežerou výměnou za kyslík. 

 Mezi nejlepší čističky vzduchu patří tyto tři rostliny



 







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv