Přeskočit na hlavní obsah

Na cukru vzniká závislost

Na cukru je snadné si vypěstovat závislost. Když se ho pak snažíme ve stravě omezit, můžou nás potkat stejné příznaky, jako když se snažíme přestat kouřit. U dětí je to ještě horší, protože produkty plné cukru jsou na ně přímo cílené. Krom těch, u kterých je to jasné (čokolády, sušenky), bychom si měli dát pozor i na skryté cukry v potravinách, v nichž bychom je možná ani nečekali.

5 sladkostí, které se stále běžně propagují jako zdravé a které mnozí rodiče v dobrém úmyslu pravidelně dětem dopřávají

Klasické cereálie

Většina cereálií obsahuje neskutečné množství cukru a prázdných kalorií bez toho, aniž by pro naše tělo přinášely nějakou nutriční hodnotu. Zkuste si místo nich připravit klasickou ovesnou kaši (pohankovou, špaldovou) a přidat do ní kousky ovoce, skořici a neslazené kakao.

Musli tyčinky

Stejně jako cereálie obsahují obří množství cukru. Bílkoviny a vlákninu v nich budete hledat těžko. Někteří výrobci už pochopili, že je lze vyrobit i zdravěji a tak místo cukru volí do past zpracované ovoce, díky kterému jsou sladké.

Ovocné želé

Otočte balíček a podívejte se na ingredience. Vidíte jako první cukr? Pak je lepší balíček odložit a zase vrátit zpátky do regálu.

Džus z krabice

Pokud jsou prvními ingrediencemi na etiketě cukr, glukózo-fruktózový sirup a koncentrát z ovoce, je lepší krabici zase odložit. Nehledě na ta barviva a aromata, které krabicový džus obsahuje, aby se barva a vůně podobala opravdovému pomerančovému džusu. Přednost dejte čerstvým džusům, které jsou umístěny mezi chlazeným zbožím a jsou skutečně z vymačkaného ovoce.

Ochucený jogurt 

Asi není žádným překvapením, že ochucené jogurty obsahují cukr. Ale mnoho z nás si ještě pořád neuvědomuje kolik. Některé mohou obsahovat dokonce až osm lžiček! Jenom tak pro zajímavost, doporučuje se maximálně 6 lžiček cukru denně. A to nemluvíme o těch, kterými sladíme nápoje, ale i o přidaném cukru, který se skrývá v potravinách.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv