Přeskočit na hlavní obsah

Zdravé tuky nesmí ve stravě chybět

Podle norské studie strava obsahující až 73 % energie z kvalitních tuků, jako jsou třeba máslo, smetana a za studena lisované oleje, vedla k redukci hmotnosti a zlepšení některých parametrů srdečních nemocí.  Studie srovnávala jedince konzumující tři měsíce velmi vysoce tukovou a zároveň nízkosacharidovou stravu (VHFLC) a obdobnou skupinu dodržující vysoce sacharidovou a zároveň na tuky chudou stravu (LFHC). 

V obou skupinách došlo ke srovnatelnému zlepšení zdraví, například snížení hmotnosti, objemu pasu, triglyceridů, inzulinu, glykovaného hemoglobinu. I přes velmi odlišný poměr živin byly obě diety minimálně krátkodobě úspěšné. Zásadní však je, že obě byly založené na základních kvalitních potravinách s nízkým glykemickým indexem. Strava s redukovaným množstvím tuku a se základem v sacharidech se doporučuje desítky let, ale v reálném životě příliš úspěšná není. 

Proč strava bez tuků ve skutečnosti moc nefunguje? 

Zřejmě proto, že namísto kvality zohledňuje jen kvantitu. Jezte hodně sacharidů a málo tuků – takové doporučení je nefunkční, protože neobsahuje jakékoliv upřesnění, např. jezte kvalitní potraviny a ne junk, tedy žádné margaríny, dietní soft drinks, nízkotučné jogurty, müsli tyčinky a cereálie s hromadami cukrů atd. Před stravou s velkým podílem tuku se desítky let varuje, hrozilo se tloustnutím a nemocemi srdce. Nic z toho však kvalitní studie nepotvrzují. Přesto u nás stále ještě najdeme experty, kteří doporučují třeba polotučné mléčné produkty a margaríny. 

Co funguje? 

Je docela možné, že i velmi rozdílné dietní způsoby s odlišnými poměry základních živin, jedinou podmínkou je zisk živin z kvalitních potravin. To je přesně základní doporučení zdravé stravy pro úplně všechny. Můžete úplně zapomenout na počítání gramů, kalorií či porcí, když budete jíst kvalitní potraviny a jídla z nich.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv