Přeskočit na hlavní obsah

Borelioza - příznaky a řešení

Lymeská borelióza je nejčastější a nejzávažnější infekcí přenášenou klíšťaty v České republice a počet případů neustále stoupá. Borelióza může vést k postižení různých orgánů, např. zánětu mozkových blan, nervového systému, kůže, kloubů nebo srdce. Ale imunita si s ní umí poradit a jde vyřešit i bez antibiotik. Jen musíte vědět jak a čím.

Lymeská borelióza je onemocnění vyvolané bakterií rodu Borrelia burgdorferi, která má několik druhů. Jde o zoonózu, to znamená, že se jedná o onemocnění, které primárně postihuje zvířata. Člověk je pouze náhodnou obětí infekce a nákaza se od něj již dále nepřenáší.

Brzké odhalení lymeské boreliózy je zásadní

Jak se nemocnému lymeská borelióza projeví, je velice individuální. Přibližně u pěti až deseti procent lidí nakažených infikovaným klíštětem se projevy ani neukážou nebo jsou tak mírné, že se jim nepřikládá větší důraz. Typický je obraz skvrny na kůži – migrující erytém. Objeví se až s několikadenním odstupem po přisátí klíštěte (může jít až o čtyři či pět týdnů). Další formy, jako je postižení nervového systému, kloubů, dalších částí pohybového aparátu, jiné postižení kůže, vzácně postižení oka nebo srdce, se mohou objevit v odstupu měsíců až let. Zde hrozí, že zasáhne srdce, klouby, ale také nervový systém.

To jsou jen některé projevy a následky onemocnění lymeskou boreliózou. Velké procento onemocnění může probíhat bez příznaků nemoci, proto lze ověřit zdravotní stav vyšetřením v laboratoři. Diagnóza se stanovuje podle klinického nálezu a laboratorních vyšetření, kdy jsou vyšetřovány protilátky proti boreliím. Pozitivita protilátkového testu však automaticky nemusí znamenat a často také neznamená nemoc. Její příčina může být i tzv. paměťová protilátková odpověď, což znamená, že se člověk s infekcí již dříve setkal a nevěděl o tom a imunitní systém nákazu bez rozvoje onemocnění zlikvidoval.

Pokud si chcete ověřit svůj zdravotní stav, můžete podstoupit laboratorní test i bez doporučení lékaře, avšak za vlastní úhradu. Protilátky, které na nemoc ukazují, se objevují i tři až šest týdnů po infikování klíštětem, poté je vyšetření vhodné. Přijďte nalačno, dvanáct hodin před vyšetřením nejezte. Vítané je, když před odběrem vypijete čtvrt litru vody nebo neslazeného čaje.

Kdo vás vyšetří?

Vyšetření provádí i bez žádanky od obvodního lékaře jak Státní zdravotní ústav (cena od pěti set do tisíce korun), tak i certifikované laboratoře (tisíc korun a výše), případně si test za čtyři sta korun můžete pořídit v lékárně. Otestovat si ale můžete nechat i samotné klíště, a to jak živé, tak mrtvé. Ceny se pohybují od pěti set korun výše.

Jak borelie pořešit bez antibiotik?

Imunitní systém má mnoho schopnost a stačí mu pomoci. Například tím, že mu dodáme správné posilující látky, díky kterým si poradí sám. Mám v praxi několikrát ověřeno, že Euniké Pink to zvládne místo antibiotik. Potřebujeme však určit správné dávkování a sledovat laboratorními vyšetřeními, jak se nám s ní daří borelie likvidovat. Zpravidla se nasazuje první měsíc vyšší dávkování 2-2-2 a pak se dlouhodoběji užívá 1-1-1 podle výsledků z krve. Třeba tady je dobře zdokumentován jeden velmi zajímavý případ akutní fáze borelií, viz: Borelie nebo streptokok? To nám běhalo hlavou, když dítě bylo infikováno hmyzem a objevil se flek

 







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv