Zdravá strava je snadná, nikdo pro ni nepotřebujeme diety a dietní potraviny a experty, kteří je stále doporučují. Bylo zjištěno, že strava s vysokým obsahem přidaných cukrů způsobuje trojnásobně zvýšené riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Ovšem cukry (stejně jako nasycené tuky) jsou rozmanitou skupinou sloučenin. Sladidla obsahující monosacharidy s fruktózou (např. sacharóza) vedou k vyšším stupňům metabolických abnormalit, než je tomu u glukózy (izolované jako monomer nebo v řetězcích jako škrob), a mohou představovat vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění.
Pro snížení rizik kardiovaskulárního onemocnění je třeba snižovat příjem zkoncentrovaných cukrů, konkrétně cukrů obsahujících fruktózu, jako je sacharóza a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, ve formě vysoce zpracovaných potravin a nápojů.
Srdečně cévní nemoci jsou způsobeny
zánětlivým prostředím v organismu, které může být řešeno zdravou stravou
a životním stylem. Tak zní závěr kardiologů, kteří doporučují namísto
trápení nad tuky a cholesterolem jíst skutečné potraviny, nekouřit, řešit nadměrný stres a pravidelně se
hýbat.