Přeskočit na hlavní obsah

Co ucpává cévy? CUKRY !!!

Ucpávají naše cévy slanina, vejce, kokosový tuk, nebo sladkosti, bílé rohlíky a dietní potraviny? Ne. Poměrně jasně jsou to cukry. Nadbytek sacharidů (naše běžná strava) vedle nemocí srdce také zvyšuje riziko vzniku inzulinové rezistence a hladinu kyseliny močové. Zásadní doporučení: nejezte vysoce zpracované potraviny.  

Zdravá strava je snadná, nikdo pro ni nepotřebujeme diety a dietní potraviny a experty, kteří je stále doporučují. Bylo zjištěno, že strava s vysokým obsahem přidaných cukrů způsobuje trojnásobně zvýšené riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Ovšem cukry (stejně jako nasycené tuky) jsou rozmanitou skupinou sloučenin. Sladidla obsahující monosacharidy s fruktózou (např. sacharóza) vedou k vyšším stupňům metabolických abnormalit, než je tomu u glukózy (izolované jako monomer nebo v řetězcích jako škrob), a mohou představovat vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění. 

Pro snížení rizik kardiovaskulárního onemocnění je třeba snižovat příjem zkoncentrovaných cukrů, konkrétně cukrů obsahujících fruktózu, jako je sacharóza a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, ve formě vysoce zpracovaných potravin a nápojů. 

Srdečně cévní nemoci jsou způsobeny zánětlivým prostředím v organismu, které může být řešeno zdravou stravou a životním stylem. Tak zní závěr kardiologů, kteří doporučují namísto trápení nad tuky a cholesterolem jíst skutečné potraviny, nekouřit, řešit nadměrný stres a pravidelně se hýbat. 







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv