Přeskočit na hlavní obsah

Cukrovka nebolí a jde jí předcházet

Cukrovka je nemoc, která ohrožuje rok od roku více lidí, kteří mimo jiné nesportují a nezdravě se stravují. Mezi komplikace, které cukrovka způsobuje, pak patří slepota, diabetická noha a nedostatečnost ledvin. V roce 2012 se léčilo v ČR s diabetem více než osm set čtyřicet jedna tisíc osob, což představuje přibližně osm procent populace. Každý rok je v průměru nově zjištěn diabetes u padesáti pěti tisíc osob, každý rok zemře v průměru dvacet dva tisíc osob. Jak narůstající počet nemocných minimálně zbrzdit?
Nejčastější je „dvojka“

Cukrovka má dva typy

Diabetes 1. typu se může objevit v kterémkoli věku, ale nejčastěji postihuje děti a mladé dospělé. Podstatou je nedostatek inzulínu, a to následkem zničení takzvaných B buněk slinivky břišní, které inzulín produkují. 

Diabetes 2. typu je v dospělé populaci velice rozšířený a platí, že čím je člověk starší, tím je riziko vzniku tohoto onemocnění vyšší. Rozlišují se dva typy této nemoci. Diabetes spojený s obezitou (60 až 90 % pacientů s diabetem 2. typu je obézních) a diabetes bez obezity.

Prediabetes

Lidé s prediabetem mají vyšší hladinu krevního cukru, než je běžné u „zdravé“ populace. Většinu z nich však dosud netrápí žádné příznaky nastupujícího onemocnění a – pokud si glykémie neměří sami nebo v rámci preventivních kontrol u praktického lékaře – může trvat ještě mnoho let, než se na již rozvinutý diabetes přijde náhodou, třeba v rámci předoperačního vyšetření.

Cukrovka nebolí, postižený člověk o ní tedy nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. Na diabetes se často přijde náhodně a nezřídka v již dost pokročilém stádiu. Ale nemuselo by tomu tak být, pokud by totiž bývali onemocnění zachytili ve fázi „prediabetu“, velká část z nich by měla šanci rozvoj onemocnění zastavit. Lékaři odhadují, že by to mohlo být až osm z deseti případů. 

Úroveň naší civilizace, způsob života a změny životního prostředí přispěly k tomu, že téměř nikdo nemá problémy se zajištěním dostatečného množství kalorické potravy. Většinou je jí nadbytek. K jejímu opatření už navíc není nutná velká fyzická aktivita. Sport se stává spíše vhodným doplňkem života, ale v dostatečné míře se mu věnuje jen část obyvatel. Lidé dnes žijí v trvalém shonu a rozčilení a často si opatřují rychle dostupné jídlo a pití s nadměrnými kaloriemi a nezdravými volnými cukry a tuky.

Diabetes může vznikat z nejrůznějších příčin, například v rámci těhotenství, po podání některých léků nebo jako reakce na stres. Coby prevence před diabetem 2. typu je důležitý zdravý životní styl.

 Jak cukrovce předejít

  • Dodržujte správnou konzumaci potravin.
  • Denně snězte dvě porce ovoce, pět porcí zeleniny a dvě porce mléčných výrobků.
  • Vybírejte si libové maso, celozrnné pečivo a tuky a sladkosti jezte umírněně.
  • Žádoucí je pohybová aktivita.








Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv