Přeskočit na hlavní obsah

Tukový polštář kolem břicha - proč se ukládá v době menopauzy a jak se ho zbavit?

Svéhlavý tuk, který se navzdory vší snaze drží na vašem těle, i když si hlídáte jídelníček a poctivě cvičíte. U žen v menopauze se jedná o častý problém, ale nemusí tomu tak být. Proč se vlastně tuk kolem břicha a pasu během menopauzy ukládá?


Matrace kolem břicha se nezbavíte hladověním a úporným cvičením (i když dobré stravovací návyky a cvičení jsou také důležité). Hromadění tuku v oblasti břicha v období hormonální nerovnováhy (menopauzy) obvykle není způsobeno zvýšeným příjmem kalorií z jídla nebo nedostatkem fyzické aktivity. Ve skutečnosti stačí podívat se na problém komplexně a podpořit své tělo v oblasti, kde se jej menopauza dotkla nejvíce a zacílit na příčinu.

Návaly horka, špatné trávení a přibývání objemu kolem pasu. To jsou první známky nastávající nerovnováhy v hormonech. Lékaři zpravidla nasazují hormonální léčbu. Já nasazuji přirozené "hormony" a řeším alternativně.

Nejde však jen o jeden hormon. Jedná se o 3 biochemicky odlišné molekuly produkované v těle

 Estron (E1), estradiol (E2) a estriol (E3). Tyto tři molekuly mají různé funkce. Během menopauzy se vaječníky zmenšují. Estron (E1) produkovaný v nadledvinách se u žen po menopauze stává hlavní formou estrogenu, což je příčinou většiny problémů. Estron (E1) začne „přesouvat“ tuk z hýždí na břicho, takže tělo se náhle obaluje neodbytnými tukovými polštáři kolem břicha.

Takový tuk je problematický nejen z estetického hlediska, ale začíná jako želé obalovat i životně důležité orgány (tento tuk se nazývá viscerální tuk), a brání jejich fungování (například brání játrům vylučovat toxiny z těla, zpomaluje metabolismus dalších hormonů, cholesterolu a brzdí 500 dalších funkcí, které jinak játra vykonávají).

Tento tuk kolem břicha a orgánů produkuje ještě více estronu, což vede k dalšímu hromadění tuku a začarovaný kruh se uzavírá. A to ženám v menopauze ztěžuje hubnutí i zvládání dalších příznaků a problémů menopauzy. To vysvětluje, proč se svého hormonálního bříška nemůžete jen tak zbavit.

Samozřejmě, že je potřeba mít kalorie pod kontrolou díky vyvážené stravě a  pravidelnému cvičení, kterým se buduje i svalová hmota. Ale na hormony musíme v období menopauzy myslet nejvíc.

Ještě je potřeba řešit jednu zásadní věc, která způsobuje tvorbu tukového polštářku, a tou je kolísání estrogenu. V menopauze nemůžete obnovit produkci estrogenu na jeho původní úroveň, ale můžete podpořit rovnováhu hormonů a tím zmírnit nepříjemné příznaky, které náhlý pokles estrogenu způsobuje. Pokles estrogenu však ovlivňuje také metabolismus.

Estrogen stimuluje svalovou hmotu a svalová hmota ovlivňuje metabolismus, protože takto tělo využívá energii. Méně estrogenu znamená méně svalové hmoty, takže metabolismus se před menopauzou, během ní i po ní pravděpodobněji zpomalí. Proto je odbourávání tuků ještě těžší.

Jak to tedy v praxi řeším?

1. krok - vyčištění organismu

Aby se vše, co se bude následně užívat pro narovnání hormonální rovnováhy, bylo maximálně vstřebatelné a organismem naplno využitelné, provedu nejprve čistku střeva, jater, plic a ledvin kombinací Euniké Silver a Deparim.

2. krok - nastavení hormonální rovnováhy

Ženským hormonům dobře dělá kotvičník zemní v kombinaci s chlorellou. Perfektní zkušenosti mám s Euniké Red, který byl vyvinut speciálně pro ženy a umí ženské hormony podpořit a krotit.

3. krok - zdravý životní styl a podpora metabolismu

Vyvážený jídelníček (maso, zelenina mléčné produkty, ovoce, přirozené sacharidy, správné oleje..) a pravidelné cvičení by mělo být samozřejmostí. Lze ho ale podpořit rychlejší výměnou energie při spalování tuků. Zde doporučuji Nutrivi Move Up, který se užívá 30 minut před cvičením nebo v den, kdy necvičíte při snídani nebo obědu. Tuky přemění na energii. A to je moc fajn :-)







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv