Přeskočit na hlavní obsah

Deprese

Deprese je poměrně často používaná diagnóza. Považuje se za jedno z nejzávažnějších nemocí naší doby. Věděli jste, že depresí trpí až 350 milionů lidí na světě? Znáte kolem sebe lidi, co užívají antidepresiva jako lentilky? A víte, že deprese lze řešit i přírodní cestou?


Deprese (Depresivní porucha) je psychické onemocnění, které charakterizuje změna nálady, nevýkonnost, snížený pocit energie, ztráta zájmů a aktivit, zhoršená soustředěnost a z toho vyplývající zhoršení paměti; uzavírání se před okolím, přemýšlení o smrti a někdy pokusy o sebevraždu.

Příznaky deprese

  •  smutek, beznaděj, prázdnota, pocity znudění
  • strach, obavy
  • nízká sebedůvěra, nízká sebeúcta
  • podrážděnost, hněv
  • ztráta zájmu o práci, studium, volnočasové aktivity nebo o sebe a své blízké
  • únava, vyčerpání, pokles výkonnosti, nespavost, dále potíže s koncentrací, rozhodováním, pamětí 

Hlavní roli v rozvoji deprese hraje hrají změny v neurotransmisi látek schopných přenášet informace v mozku. Označujeme je jako neurotransmitery. Konkrétně se jedná zejména o serotonin, noradrenalin a dopamin. Dalším společným znakem této nemoci je nadměrné množství stresového hormonu kortizolu v krvi, který nepříznivě ovlivňuje nejen mozkové funkce, ale podílí se také na rozvoji tělesných komplikací deprese (vysoký tlak, ateroskleróza, aj.).

Lékaři podle typu deprese vesele předepisují léky. První volbou bývají antidepresiva ze skupiny SSRI, kam náleží sertralin, escitalopram. Fluvoxamin a paroxetin již tak často nejsou používána. Např. sertralin se využívá také v léčbě panické poruchy, obsedantně-kompulzivní poruchy, sociální úzkostné poruchy a posttraumatických stresových poruch. Dalšími moderními a mezi lékaři často využívanými léčivy jsou venlafaxin a mirtazapin, které kromě hladiny serotoninu ovlivňují i druhý mozkový neurotransmiter noradrenalin. Ke starším zástupcům antidepresiv patří tricyklická antidepresiva (amitriptylin) a inhibitory monoaminooxidázy (moklobemid), u kterých je však vyšší riziko nežádoucích účinků. 

Bohužel léky sebou dost často nesou nežádoucí účinky a organismus na nich začíná být postupně závislí. To, co se snaží napravit, časem naopak začínají způsobovat. Pokud jste uživateli antidepresiv, jejich vysazení ze dne na den nejde a nikdy ho ani nedělejte!

Já jsem zastánce neprve přírodního a tělu přirozenému řešení depresichních stavů v první fázi totální změnou životního stylu ve smyslu úpravy stravy, pohybu na čerstvém vzduchu, pitného režimu. o je první krok, kterým by měl každý, kdo začíná pociťovat příznaky deprese, začít. Je důležité umět se zastavit, zamyslet se nad sebou a říct si, že práce nemá nožičky a tak neuteče.Uřvaný šéf mi kytky na hrobě rozhodně zalévat nebude a pokud ze dne zmizím, všem to stejně bude fuk, takže kvůli nim se rozhodně nemá smysl trápit, obětovávat a myslet na jejich uspokojení.

Jak tedy deprese řešit přirozenou cestou?

K alternativním a zcela neškodným metodám patří fototerapie (léčba jasným světlem), úprava spánkového režimu či různé druhy stimulace mozku.

Pravidelně se hýbejte, vhodný je například běh, rychlá chůze, cvičení nebo plavání. Doporučuje se alespoň 30minutová nepřerušovaná pohybová aktivita alespoň 3 dny v týdnu.

Vyhraďte si čas na dostatečný spánek a odpočinek. Prospěšná je jóga, různá relaxační cvičení, aromaterapie nebo třeba art terapie (poslech hudby, malování).

Nekuřte, nepijte alkohol a neužívejte další návykové látky.

Stýkejte se s rodinou a přáteli. Harmonické vztahy a aktivní trávení volného času přispívá k psychické pohodě.

Tipy pro pozitivní myšlení

Dopřejte si pestrý a vyvážený jídelníček s dostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a ryb. Kromě jiného by měl být do stravy zařazen dostatek omega-3 mastných kyselin. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina přispívající k udržení normální činnosti mozku. Bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin je rybí olej nebo lněná semínka. Doporučuji zařadit do stravy Nutrivi RevicollMAx Omega.

Při stresových situacích má organismus zvýšenou potřebu hořčíku (doporučuji takový, který tělo využije na maximum a přitom nezatíží další orgány - Euniké Grey), proto je dobré myslet na jeho dostatečný příjem. Přispívá k normální psychické činnosti a ke snížení únavy a vyčerpání. 


Pozitivní vliv na nervovou soustavu mají také vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B12) a vitamin C - doporučuji Absolute Power, který tyto látky obsahuje komplexně. Dostatek vitaminů a minerálů je v čerstvém ovoci a zelenině, ale také v ořeších, celozrnných obilovinách a luštěninách. 



K uvolnění a zmírnění napětí napomáhají mnohé tradičně užívané byliny, jako je kozlík, meduňka, chmel či levandule. Jsou k dostání ve formě tablet či uklidňujících čajových směsí. Výhodou je, že se mohou obvykle užívat dlouhodobě a podporují také spánek. Na místě je zmínit také tryptofan. Z této aminokyseliny si naše tělo v mozku vytváří mozkový přenašeč serotonin. Zdrojem této látky jsou především kvalitní bílkovinné zdroje (maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny). 

Borec nakonec

A naprosto perfektní pro zklidněn mysli,aniž byste byli "oblbnutí", je přírodní antidepresivum Euniké Magenta. Než šáhnete po chemii, raději volte Magentu a změnu životního stylu a jídleníčku. Výsledky budete příjemně překvapeni a hlavně Vašim játrům nijak neublíží.









Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv