Lektiny jsou běžně se vyskytující bílkoviny, které se v těle mohou vázat na sacharidy. Ve vyšších množstvích je najdeme v celozrnných obilovinách a luštěninách. Některé lektiny jsou toxické, například ze syrových nebo nedovařených fazolí. To však neznamená, že nemáme jíst fazole. Stačí se vyhnout těm syrovým.
Lektiny se ničí varem, klíčením nebo fermentací. To jsou postupy, kterými celozrnné obiloviny a luštěniny před konzumací tradičně upravujeme.
Po letech protitukové hysterie se strašilo lepkem se bohužel lektiny staly největším výživovým nebezpečím. Dieta bez lektinů se prezentuje jako zázračná terapie na téměř všechny neduhy od artritidy přes roztroušenou sklerózu až po nádorová onemocnění.
Hlavním propagátorem lektinového šílenství je doktor Gundry, který svou teorii podporuje bestsellerovou knihou a prodejem potravinového doplňku, který má působit proti lektinům. Podle něj bychom měli ve stravě omezit celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka, rajčata, brambory a papriky, mléčné výrobky, vejce a ovoce. Pěkná blbost, co? Ale někteří jedinci se jí samozřejmě chytnou.
Pan doktor Gundry se asi potřeboval zviditelnit za každou cenu a nebo ho vůbec nazajímá, že existují velmi odborné studie, které potvrzují, že konzumace celozrnných obilovin je spojována se snížením rizika srdečně cévních onemocnění, nádorových onemocnění a úmrtnosti z důvodů respiračních, infekčních i cukrovky.
Je potřeba si uvědomit, že primárně je potřeba dodávat tělu skutečné potraviny a netrápit se, zda v nich jsou či nejsou lektiny. Čím omezenější strava, tím náročnější je zajistit všechny živiny a tím větší stres v životě máme. Strach z jídla nám někdy může ublížit více než jídlo samotné.