Přeskočit na hlavní obsah

Protituková hysterie zvýšila konzumaci cukrů

Jak se má běžný člověk v dnešní době informační přesycenosti orientovat v tom, co je správné, aktuálně platné a co se opírá o nejnovější vědecká zjištění? Protituková hysterie let minulých způsobila, že omezení tuků vedlo k navýšení konzumace cukrů. A přitom to byla jedna velká blamáž, která se bohužel ještě táhne do dnes.

Omezování živočišných tuků vedlo k navýšení konzumace margarínů s trans tuky a rostlinných olejů s prozánětlivými omega-6 tuky škodlivými pro cévy. Nízkotučné mléčné produkty namísto tuků obsahovaly cukry a škrob.

Živočišné tuky nejsou samy o sobě pro většinu z nás problém. Pokud nemáme genetickou poruchu zvyšující vstřebávání cholesterolu ze stravy, není jeho množství ve stravě nijak zásadní pro jeho obsah v krvi. A základním rizikem nemocí srdce a cév je opět zánět v cévách, tedy i kouření a konzumace cukrů. 

Mám kolem sebe plno lidí, kteří raději budou užívat Absolute Power, než aby přestali kouřit. Tento skvělý český doplněk stravy jim sice pomáhá dodávat ty správné živiny, aby cévy a kradiovaskulárníí systém byl v pořádku, ale z druhé strany jeho práci likvidují nežádoucí a jedovaté toxiny z cigaret ( i z vapek, v otázce škodlivosti totiž mezi nimi rozdíl opravdu není), takže se stejně nikam prakticky nepohneme a ke zlepšení bohužel nedojde, i kdyby se Absolutem předávkovali. Jenom ty následky o pár let oddálíme. Problém však nevyřešíme.

Běžný člověk nepotřebuje ke zdravému stravování ani jednu výživovou studii. Namísto sledování teorií a tvrzení médií a zájmových skupin by se každý z nás měl v první řadě věnovat praktickému zajištění skvělé stravy.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv