Díky vitamínům, minerálním látkám a stopovým prvkům může náš organismus správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž, regulovat tělesnou teplotu, zprostředkovávat nervové vedení, umožňovat svalové kontrakce a tak dále; naopak bez nich by nebylo možné využít energii ze stravy, narušily by se metabolické pochody a další funkce. Těmto látkám se souhrnně říká mikro nutrienty a až na výjimky si je tělo neumí vyrobit samo, musí je získávat z potravy.
Nejvýhodnější zdroje minerálních látek
Vápník ovlivňuje stav kostí, zubů, krevní srážlivost či kontrakce svalů. Projevy nedostatku se mohou vyskytnout zejména v tvorbě kostní tkáně, při obměně kostí a nervosvalovém přenosu. Nejvýhodnější zdroje vápníku je mléko, kefír, jogurt, tvrdé sýry, brokolice, květák, rukola, lískové ořechy, para ořechy, mandle a přírodní minerální vody
Denní příjem vápníku je dobré rozdělit minimálně do tří dávek a jednu z nich zkonzumovat ve večerních hodinách. Ke správnému vstřebání vápníku je potřebný vitamín D, hořčík a vitamín K.
Těhotné a kojící ženy i ženy v menopauze mohou mít zvýšenou potřebu této minerální látky.
Vápník dokáže přirozeně doplnit také Euniké Scarlet.
Hořčík ovlivňuje svaly včetně srdečního, nervový systém, metabolické procesy, kosti i zuby. Hořčík má značný význam pro srdeční akci a svalovou činnost.
Nejvýhodnější zdroje ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny (celozrnné výrobky), mléko a mléčné výrobky, maso, brambory, zelenina, ovoce (pomeranče, banány), přírodní minerální vody.
Zvýšená potřeba se týká sportovců, těhotných a kojících žen.
Hořčík dokáže přirozeně doplnit také Euniké Grey.
Draslík je důležitý pro krevní tlak, kardiovaskulární a nervovou soustavu, svaly včetně srdečního a rovněž pro hospodaření organismu s vodou.
Zdroje draslíku jsou shodné se zdroji hořčíku. Pokrytím denní dávky hořčíku se zároveň zajistí i dostatečný příjem draslíku. K dosažení dostatečného denního příjmu draslíku mohou významně přispět i přírodní minerální vody, které jsou vhodné hlavně při zvýšené ztrátě tekutin a minerálních látek pocením.
Zvýšená potřeba může nastat v případě hypertenze – zvýšeného krevního tlaku.
Fosfor a sodík patří k dalším důležitým minerálním látkám, bez kterých se lidské tělo neobejde, patří fosfor a sodík. Nicméně fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, a tak jeho nedostatek u zdravých osob prakticky nehrozí. Jeho redukce je nutná u pacientů se selháváním ledvin.
Sodík přijímáme ve formě soli ve stravě, proto není třeba obávat se jeho nedostatku.