Přeskočit na hlavní obsah

Záněty močového měchýře - prevence a léčba

Původcem zánětu močových cest bývá z 80 % bakterie zvaná Escherichia coli. Záněty močových cest se nejčastěji léčí podáváním antibiotik, mnoho žen však trápí vracející se infekce a opakovaná léčba antibiotiky je poměrně zatěžující pro organismus.

Typickým příkladem je poševní sliznice, která je za normálních okolností osídlena lactobacilem – nejdůležitějším ze všech mikroorganismů. Právě užívání antibiotik (zejména širokospektrých) zapříčiní nerovnováhu poševní sliznice a následné přemnožení kvasinek na úkor lactobacilů. A problém je na světě.


Projevy zánětů

Infekce močového ústrojí postihují jak ženy, tak i muže. Hlavním doprovodným příznakem je pálení, nutkání k častému močení, nezřídka také vylučování krve spojené palčivou bolestí. Ženy jsou k tomuto typu onemocnění náchylnější, což je dáno především jejich anatomií - ženská močová trubice je kratší a bakterie se tak snáze dostanou do močového měchýře, kde se množí a způsobují onen nepříjemný zánět. Zato poševní záněty, zapříčiněné přemnožením kvasinek, jsou čistě ženskou záležitostí a můžeme je snadno rozpoznat. Ve většině případů se jedná o zánět pochvy / genitálií, přičemž mezi typické příznaky patří svědění, výtok a v oblasti genitálií se může objevit i otok.


Prevence a léčba

Dodržováním následujících základních preventivních opatření můžete snížit riziko propuknutí nepříjemné infekce.
  • Rozhodně byste se měli vyhýbat vlhku – mokrým plavkám a dlouhým koupelím v bazénech či v rybnících.
  • Nepochybně je nutná také dostatečná osobní hygiena, přičemž se nedoporučuje používání dráždivých mycích prostředků, deodorantů či parfémovaných mýdel.
  • Někteří odborníci dokonce upozorňují na nevhodnost častého užívání oblíbených dámských kalhotek střihu tanga. V
  • vůči nepříjemným zánětům lze úspěšně využít jako prevenci vložky s Far-IR anionovým čipem.


Určitě si přečtěte tyto články







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv