Přeskočit na hlavní obsah

Výsoký cholesterol? Blbost. Jste jen mimo tabulku!

Naměřili vám vysoký cholesterol? Pokud ano, máte jen výsledek celkové hodnoty, chtějte vědět především konkrétní čísla HDL a LDL. V případě, že máte vyšší LDL a ten celkový ukazuje hodnotu kolem 8, neděste se. Jste pouze mimo tabulkovou hodnotu. Celosvětově jsou totiž hodnoty zcela mimo mísu a i když se vědci snaží tohle změnit, tak farmaceutický průmysl o tom nechce slyšet. Víte, kolik lidí najednou by pak přestalo odebírat léky na snížení cholesterolu?

Ke snížení cholesterolu spolehlivě pomáhají potraviny s nenasycenými tuky, jako jsou oleje, oříšky, ryby. Co se týká kvalitních olejů, tak vždy je to především o poctivosti výrobce. Už jsme se v praxi setkali s případem, kdy žena měla opravdu vysoký cholesterol (LDL) a přitom v jejím jídelníčku se vyskytovaly samé zdravé tuky. Výsledkem bylo zjištění, že údajné kvalitní olivové oleje totiž byly výrobcem ředěny jinými, dokonce i palmovým. Také margaríny jsme jí zakázaly, protože ty jsou oět jen příčinou zvyšování cholesterolu.

Cholesterol se zvyšuje u lidí, kteří konzujmují příliš cukrů (a narušují si tím stěny krevního řečiště, které se pak cholesterolové pláty snaží opravovat a díky tomu se v krvi cholesterol zvyšuje) a také stresem, proto je nejprve potřeba najít příčinu, než nasazovat pilulku, která je nositelem dalších nežádoucích účinků. Do klidu se lze dát cvičením, relaxační hudbou, procházkami a jinými tělu přirozenými činnostmi a hlavně úpravou stravovacích návyků.

Nebojte se živočišných tuků
Na smažení je nejlepší sádlo, na chleba máslo. Tohle pravidlo funguje po stalení a konečně se to i oficiálně dostává do povědomí lidí a výživových poradců. Lidé, kteří se od mala tímto pravidlem řídí, problémy s cholesterolem nemají. Vše je to jen o výrobním procesu zpracování tuků. Tam dochází ke změnám. U másla a sádla nikoliv. Konzumaci ořechů a ryb doporučujeme, ale u ryb se více zaměřte na ty naše sladkovodní (kapr, pstruh, cejn, štika..). V mořských rybách se čím dál víc objevují stopy po plastech, které se z oceánů dostávají do potravního řetězce.

Konzumace ořechů se zase nesmí přehánět - je potřeba je nemlít, ale nechat řádně rozkousat v ústech, aby se pro žaludek předpřipravily kyselinami ze slin. Opět praxe ukázala, že nadměrná konzumace ořechů, obzvlášť v rozemletém stavu, dráždí jícen i žaludek, vytvoří se malé mikrotrhlinky a následuje diagnoza "reflux žaludku", "reflux jícnu", pálení žáhy a pod. Takový případ je popsán ve článku Žena 35 let, zánět jícnu nebo reflux? Vyřešeno rychle pouze úpravou stravy! 

Navíc žaludek na větší množství musí opět vyvinout vyšší poměr kyselin a dráždí se.  Stačí vysadit a nechat řádně zahojit a pak konzumaci provádět jen velmi opatrně. Hojení a řešení problému s žaludkem a jícnem trvá několik měsíců. Tyto problémy jsme zaznamenali především u lidí, co se až moc snaží řešit zdravou stravu, u makrobiotiků a veganů.

Pokud jste kandidáty na úpravu cholesterolu v krvi, pak si přečtěte téma Jak zkrotit vysoký cholesterol bez léku - článek obsahuje video s odborným pohlede.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv