Přeskočit na hlavní obsah

Co způsobuje civilizační choroby?

Více než dvě miliardy lidí trpí nadváhou nebo obezitou. Cukrovka zase trápí přibližně 347 milionů lidí na světě, přičemž za 30 let se počet nemocných zdvojnásobil. Hlavní příčinou vzniku mnoha nemocí je nadužívání antibiotik.

Antibiotika, které konzumujeme v masných a mléčných výrobcích, mohou za to, že je na světě stále více epidemií, včetně cukrovky, astmatu, potravinových alergií, autismu a ekzémů. Svůj podíl mají mimo jiné i na rozšíření obezity, o níž se tak poslední roky mluví.

Jak to celé začalo?

Před rokem 1946 začali armádní lékaři léčbu infekcí u zraněných vojáků pomocí nově objeveného antibiotika - streptomycinu. Po válce se zemědělští vědci snažili zjistit, zda by streptomycin mohl snížit úmrtnost i u kuřat chovaných v kleci. Poté, co začali podávat vysoké dávky tohoto nového léku kuřatům, byli ohromeni, co dokázal. Nejenže se díky němu vyhnuli obvyklým chorobám, ale v průběhu 4 týdnů narostly dvojnásobně více než neléčená kuřata. Nebylo přesně jasné, proč měla nová antibiotika, jejichž účelem je boj s bakteriemi, takový účinek. Zemědělci však byli nadšeni. Farmářským zvířatům podávali toto antibiotikum s vidinou vyšších výnosů, což se jim také nakonec podařilo. 

 

Používání antibiotik dosáhlo maxima

V současnosti, po více více než sedmdesáti letech, přibývá stále více důkazů o tom, že antibiotika v mase, mléce a dalších živočišných produktech, které jíme, dělají s námi totéž co se skotem, prasaty, slepicemi a ovcemi - kvůli nim se zvětšujeme a stáváme se obézními. Deník Daily Mail dokonce odhalil, že dopování zvířat antibiotiky od té doby nekleslo, ba právě naopak. Údajně dosáhlo své historické maximum a to i přesto, že v roce 2006 bylo v rámci EU zakázáno krmit zvířata antibiotiky!
Nadměrné užívání antibiotik v moderní medicíně vede k vytváření rezistentních baktérií. V roce 2011 podle Světové zdravotnické organizace až 25 tisíc lidí v Evropě zemřelo na infekci, kterou způsobily bakterie odolné vůči antibiotikům. Dokonce loni se objevila varování o apokalypse, která nás v budoucnu čeká. I ten nejmenší chirurgický zákrok včetně porodu či jiné běžné zranění by mohly mít v budoucnu pro lidi fatální následky. Celá řada bakterií se stává rezistentní k mnoha antibiotikám. 

 

Mění vývoj dětí?

Podávání antibiotik v raném věku urychluje zvyšování hmotnosti u farmářských zvířat a mění jejich vývoj. Co se vlastně stane poté, když ho snědí naše děti? Po válce, konkrétně v roce 1951, se realizoval pokus, kdy deset předčasně narozených dětí v Itálii dostalo denní dávku antibiotik - Chlortetracyklinu, který byl objeven v roce 1945 a stále se používá k léčbě nemocných telat ve Velké Británii. Výsledek? Po deseti dnech vědci zjistili, že kojenci měli o osm procent větší váhu než ostatní. 

 

Narušují vnitřní prostředí v těle

Každý z nás je hostitelem pro více než sto trilionů přátelských bakterií, které dohromady váží neuvěřitelné 2 kg. Vědci přišli na to, že antibiotika mohou změnit rovnováhu tohoto vnitřního prostředí, např. mění způsob, jakým tělo zpracovává cukry a tuky. 

 

Každý z nás je konzumuje

Antibiotika konzumujeme každý den. Pokud kroutíte hlavou, že vás se to netýká, bohužel, s velkou pravděpodobností jste si i vy pochutnali na jídle plném antibiotik.

Bohužel antibiotika velmi oslabují střevo. Proto se po jejich užívání rozjíždí koloběh kvasinkových infekcí, zánětů močových cest a jiné problémy. Tím, že si budete během jejich užívání dopřávat probiotika, střevu sice prospěejete, ale je to málo. Na to, aby se střevní mikroflora obnovila a střevo posílilo, bohužel pár dní nestačí. V praxi vím, že jedna antibiotika oslabí střevo natolik, že ho s klienty navracíme pomocí české řasy Chlorella SP téměř rok dopořádku. To dáváme dohromady prebiotické protředí. Na samotné osídlení stačí 3 měsíce s probiotickou stravou, ale bez funčkního střeva se správné bakterie množit nebudou.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv