Přeskočit na hlavní obsah

Co dělá potravina se střevem

Výzkumníci sledovali, co potravina dělá se střevní mikroflórou, která zodpovídá za imunitu, obezitu a také za psychiku. Ve střevech totiž sídlí stamiliardy bakterií, které ovlivňují tělesnou i duševní kondici. A co zjistili?

Potrava je tedy jedním z rozhodujících faktorů, zda bude člověk zdravý, nebo mu naopak hrozí alergie, ekzémy, deprese, cukrovka či Crohnova choroba. Výsledky, jež tým brněnských vědců získal, jsou podle nich v některých případech alarmující a potvrzují obavy o kvalitu potravin, které většina lidí konzumuje. 

Není to ale žádné velké překvapení. Většina zákazníků supermarketů jí supermarketový junk, tj. dovozové, nelokální a konvenční potraviny. Testy ukázaly, že například rohlík, hamburger, chipsy nebo makový závin, pokud obsahují konzervanty, mohou výrazně potlačovat množení vybraných přátelských bakterií. Že okurka ze Španělska vykazovala desetkrát nižší počty přátelských bakterií než okurka domácí. Že rizikové jsou některé typy trvanlivých majonézových salátů, které kvůli vysokému obsahu konzervantů budou konzervovat nejen salát, ale i střevní obsah konzumenta. Nebezpečné jsou sladkosti, kolové nápoje spolehlivě likvidují všechny vybrané přátelské bakterie

Každý by měl myslet na to, že základem zdravého stravování jsou skutečné potraviny, ideálně ty lokální, sezónní a nejvyšší (tedy bio) kvality.

Nikdy ale není pozdě začít správnou cestou. Nejprve je však potřeba uklidit ten svinčík. Proto doporučuji nejprve střevo vyčistit od balastu tříměsíční kúrou Euniké for Man/Woman a pak ho osídlit pomocí správné stravy těmi správnými bakteriemi a již z této správné cesty neuhnout.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv