Přeskočit na hlavní obsah

Očkovat, nebo neočkovat svou dceru proti rakovině děložního čípku (HPV)?

Očkovat, nebo neočkovat svou dceru proti rakovině děložního čípku? Za normálních okolností způsobí virus HPV běžnou infekci, která se dokonce nemusí ani navenek projevit a za nějaký čas zase sama odezní. Problém nastane, pokud ve stejnou chvíli působí na organismus i další faktory, jako třeba stres, špatná životospráva nebo jiné onemocnění, a také pokud žena kouří, užívá antikoncepci, žije promiskuitním životem nebo má za sebou větší množství porodů. Potom se vcelku banální infekce, se kterou si naše imunita obvykle poradí, může zvrtnout v těžké přednádorové změny na sliznici děložního čípku a posléze i v rakovinu

Rakovina děložního čípku je v České republice ročně diagnostikována zhruba tisícovce žen a na čtyři stovky z nich této chorobě nakonec i podlehnou. Než se však onemocnění vyvine v poslední stadium, tj. stadium invazivního zhoubného nádoru, může uplynout až deset let od prvního výskytu přednádorové změny na sliznici děložního čípku u dané ženy. 

Stádia rakoviny děložního čípku

Každé očkování má svá rizika. Údajných negativ tohoto očkování bychom mohli vyjmenovat bezpočet. Ve světě se vyskytly i jisté případy ochrnutí, chronických bolestí končetin a dalších komplikací v relativně krátkém časovém odstupu po očkování. Sporná je především úloha nezbytných hliníkových nosičů, díky kterým se zvyšuje účinnost očkovací látky. Ty jsou pro organismus při správné funkci ledvin a ostatních orgánových systémů podle odborníků neškodné. Rozsáhlá studie z Velké Británie však přinesla zjištění, že očkování může vyvolat negativní reakce organismu včetně křečí nebo dočasného ochrnutí. Za normálních okolností virus HPV způsobí jen běžnou infekci (někdy i bez příznaků), která zpravidla za několik měsíců sama odezní. Riziko přechodu do dalších stádií až k rakovině zvyšuje kouření, hormonální antikoncepce a nezdravý životní styl. V rámci běžného screeningu se naprostá většina případů odhalí včas. Z nežádoucích účinků očkování se jako jediné prokázané uznávají jen ty méně nebezpečné. Bohužel jsou zdokumentovány velmi závažné změny zdravotního stavu, které následovaly po očkování. 

Očkování proti lidským papillomavirům je v dnešní době jedním z nejdiskutovanějších zdravotnických témat. Zvláště pak pro rodiče, kteří se mají u své dcery rozhodnout už ve věku třinácti let, zda ji nechají zdarma aplikovat vakcínu na ochranu před rakovinou děložního čípku.

Internetem se šíří bezpočet mnohdy až bizarně protichůdných informací a je často velmi těžké se v nich zorientovat. Jak to tedy ve skutečnosti je? Měli byste nechat svoji dceru očkovat?

Stejně jako jiné druhy očkování, i toto má své výhody a svá rizika. Hlavní výhodou je samozřejmě ochrana proti infekci nejčastěji se vyskytujícími rakovinotvornými typy HPV, které by mohly vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku.

V České republice jsou momentálně dostupné 3 vakcíny vzájemně se lišící spektrem účinku - Cervarix, Silgard, Gardasil-9. Právě jediný Cervarix je plně hrazen při očkování dívek.

A právě u Gardasilu bylo zjištěno, co ve skutečnosti obsahuje, viz. článek Nová studie: Vakcína Gardasil proti rakovině děložníhu čípku obsahuje toulen! Ostatní vakcíny také nebudou žádná sláva, takže já rozhodně volím zdravý životní styl, procházky, duševní pohodu a poučit mladé používat kondom, pokud střídají partnery nebo se s někým teprve sžívají. A s HPV viry lze zakročit i zcela přírodní cestou pomocí např. Euniké Pink Grape.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv